Kestävästi kehittyvä Espoo
8.2.2021
Viime vuonna etätyö ja vapaa-aika lisääntyivät hieman, kun minulla ei koronasta johtuen ollut työmatkoja, enkä juuri voinut käydä toimistolla Helsingissä. Lenkkeilyn tärkeys Espoon upeissa metsä- ja merimaisemissa korostui perheemme arjessa entisestään. Ulkoillessa monet päätöksetkin syntyvät kuin itsestään, kuten kuntavaaleihin ehdolle lähteminen. Vaaliteemani on kestävästi kehittyvä Espoo.
Talous
Espoon taloudella ei mene hyvin, siksikin valtuusto päätti 2020 ”Taloudellisesti kestävä Espoo”-ohjelmasta. Tavoite on parantaa talouden tasapainoa 2025 mennessä ja seuraavankin valtuuston olisi hyvä sitoutua olemassa olevaan ohjelmaan.
Koska Espoo on laaja, asettaa se omat haasteensa palveluiden taloudelliselle, laadukkaalle tuottamiselle. Meillä ei ole keskustaa, mutta meillä on vilkkaita kasvukeskuksia: Leppävaara, Matinkylä, Tapiola, Espoon keskus ja Espoonlahti, sekä paikalliskeskuksia. Kokonaisuutta kehittäen saamme tyytyväisimmät kuntalaiset - en kannata osaoptimointia. Tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että eri alueet menestyvät rinnakkain, terve talous mahdollistaa tämän.
Vastuu
Hyvinvointiyhteiskunta on ylpeys, mutta pysyvyys ei ole itsestäänselvyys - tulisi tehdä rakenteellisia muutoksia. Työn ja yrittäjyyden pitäisi olla kannattavaa. Työllisyysasteen nostaminen ja talouskasvu ovat kestäviä keinoja pitää yllä ja kehittää hyvinvointia.
Suomessa työttömyys-, asumis- ja toimeentulotukien vuosimenot ovat nousseet 2 mrd. eurosta yli 4 mrd. euroon viimeisen 10 v. aikana. Espoon suhteellinen maksuosuus on hurja. Menojen kasvunkierre tulisi katkaista, sillä BKT ei kasva samaa tahtia. Verotuloja pitäisi saada lisää mm. työllisyyttä nostamalla, tuloerotkin tasoittuisivat. Työssäkäyvän kuntalaisen kannalta tulonsiirrot maksetaan osin hänen rahoillaan, veroasteen nosto ei enää käy, työn pitää kannattaa.
Ympäristö
Ilmastotavoitteet ovat tärkeitä ja Suomessa haluamme olla päästövähennysten edelläkävijöitä. Kaipaan silti suhteellisuudentajua ilmastoasioista keskusteluun. Pitäisi tiedostaa eri asioiden vaikuttavuus, jotta voisimme valita toimivat keinot ongelmien ratkaisuun. Ilmaston ja biodiversiteetin lisäksi asioita tulisi miettiä myös talouden, työllisyyden ja yksilön kannalta - pitäisi pyrkiä karsimaan ääriliikkeet ja populismi. Tarvitaan ratkaisuja, jotka eivät syyllistä. Ratkaisuja, joiden kanssa enemmistö voi elää!
Aurinkoa kevääseen,
Anu Hyrskyluoto