Moninainen vammainen

6.1.2022

Aluevaaliehdokas Kaisa Penttilä ja opaskoira Clara jakamassa Leppävaarassa vaaliesitteitä. Kuvan taustalla näkyy Kokoomuksen vaaliauto.
Aluevaaliehdokas Kaisa Penttilä ja opaskoira Clara

Olen terve, sokea, perheen äiti, työssäkäyvä, urheilija, yrittäjä ja Kokoomuksen aluevaaliehdokas numerolla 183.

Vammaisen vastakohta ei ole sairas, vaan vammaton. Harva meistä on syntymästään asti vammainen tai kuuluu kehitysvammaisten ryhmään. Useimmat vammautuvat aikuisiällä joko sairauden tai onnettomuuden vuoksi.

Tiesitkö, että vastanäkövammautuneen keski-ikä on 83 vuotta?

Vammautuminen ei katso ikää tai sukupuolta, ei riipu ammatista, koulutuksesta eikä etnisestä taustasta. Espoolaisista vammaisia ja pitkäaikaissairaita on n. 15 %, joten olemme moninainen ja suurin vähemmistö.

Vuoden 2023 alusta asioistamme päättävät tulevat aluevaltuutetut.

Vammaisten palvelut tulee suunnitella yksilöllisesti. Yhdenvertaisuus periaate ei tarkoita, että kaikille vammaisille tarjotaan samanlaista palvelua. Se olisi sama, jos kenkäkaupassa olisi tarjolla vain yhdenlaista numeron 40 kenkää.

Tähän lakisääteiseen haasteeseen voidaan vastata vain osallistamalla vammaiset palveluiden suunnitteluun. Ei ole olemassa vammaisasioita itseisarvona. Kaikki hyvinvointialueen asiat kuuluvat myös vammaiselle, koska vammaiset ovat ujuttautuneet kaikkiin kansanryhmiin.

Vammaisneuvostolla tulee olla vankka asema ja osallistumisoikeus päätöksentekoon. Vammais- ja potilasjärjestöillä on paras osaaminen ja ymmärrys oman vammaryhmänsä erityistarpeista. Kuulemalla päätöksenteossa aidosti   näitä tahoja,  vältytään kalliilta ja pakollisilta kohtuullisilta mukautuksilta, johon vammaispalvelulaki velvoittaa.

Kaisa Penttilä - 183
Länsi-Uusimaa