Sosiaali- ja terveysala kriisissä

3.3.2021

Viimeisen 12 kuukauden Covid19 -pandemia on muuttanut arkeamme ja aiheuttanut yhteiskuntaamme pysyviä muutoksia. Osa meistä on menettänyt työnsä ja toimeentulonsa, osa on tehnyt työtä jaksamisen äärirajoille saakka. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö on ollut kovilla. Jo aiemmin on ollut havaittavissa, että nuoret eivät hakeudu enää yhtä innokkaasti sosiaali- ja terveydenhuollon ammatteihin. Työelämän arjessa on jo vuosia nähty, kuinka osaavan sote-henkilöstön saatavuus on heikentynyt jatkuvasti ja alalta hakeudutaan toisaalle. Nyt olemme siinä tilanteessa, että osaajista on huutava pula!

Faktaa väitteiden tueksi
Covid19 -pandemia on avannut monen silmät – sekä sote-alan ammattilaisen että kansalaisen. Vuonna 2020 avoimia sairaanhoitajan paikkoja oli yli 4500 ja samaan aikaan sosiaali- ja terveydenhuollon työvoimasta poistuu vuosittain noin 2000 henkilöä, joka on yli kolmannes kaikista alan työntekijöistä. Suomesta lähtee vuosittain sairaanhoitajia enemmän kuin maahan tulee. Ammattibarometrin (9/2020) mukaan koko maassa on pulaa sairaanhoitajista. Erityisesti pulaa on osaajista erityisaloilla, kuten esimerkiksi tehohoidossa ja sosiaalihuollon yksiköissä, kuten esimerkiksi iäkkäiden palveluissa.

Palkkaus ja työolot kuntoon
Suomalainen sairaanhoitaja saa pienintä palkkaa pohjoismaisiin kollegoihinsa verrattuna. Sote-alan palkat ovat pienempiä kuin muiden alojen. Hyvinvointiyhteiskunnassamme sote-ala nähdään pelkkänä verovaroin tuotettuna kuluna, jossa tuottavuuden mittaaminen on vaikeaa.

Palkan lisäksi työssä pysymiseen vaikuttavat työolot, eettinen kuorma ja johtaminen. Alan houkuttelevuutta ei myöskään paranna jatkuva negatiivinen julkisuus, jossa korostuu työn raskaus, kiire ja työn arvostuksen puute. Uskon, että jokainen meistä haluaa tehdä työnsä hyvin.

Kysymys on arvovalinnoista
Populistina julistaisin, että kaikille sote-alan työntekijöille 500 € korotus peruspalkkaan. Oikeassa elämässä vastaus ei ole näin yksinkertainen. Kyllä, minä haluan reilun korotuksen palkkoihin, jotta saamme koulutetut työntekijät pysymään alalla ja alalta poistuneet palaamaan takaisin. En kuitenkaan halua, että korotukset maksetaan kiristyvinä veroina. On päätettävä, mihin yhteisiä tuloja ja varoja käytetään. Kuntien toimintaa ja taloutta on johdettava tuottavasti ja taloudellisesti. Verovarat on kohdennettava peruspalveluiden turvaamiseen. Sote-palvelut keskitetään suurempiin kokonaisuuksiin ja hyödynnetään sekä julkista että yksityistä sektoria palveluiden tuottamisessa.

Anne Heikkala