Toimiva varhaiskasvatusjärjestelmä on avainasemassa työn ja perhe-elämän yhdistämisessä
26.2.2021
Työssäkäyntiä ja perhe-elämää yhteensovittavat pienten lasten ja koululaisten vanhemmat muodostavat merkittävän osan kaupungin työvoimasta. Espoo, joka onnistuu tukemaan työn ja perheen yhteensovittamista ruuhkavuosien keskellä, on houkutteleva asuinpaikka lapsiperhearkea eläville perheille. Siksi kaupungin pitääkin panostaa entistä enemmän lapsiperheiden palveluihin sekä työn ja perheen yhteensovittamista tukeviin käytäntöihin.
Espoo on pitkään nauttinut mainetta lapsiperheiden kuntana, joka tarjoaa varsin laadukkaita palveluita. Varhaiskasvatuksen tilanne on kuitenkin ollut osin ongelmallinen jo tovin. Esimerkiksi suuret ryhmäkoot, henkilöstöpula, tilojen terveellisyys ja pienten yksikköjen lakkauttaminen ovat puhuttaneet kaupunkilaisia.
Varhaiskasvatuspaikkojen saatavuudesta on huolehdittava ympäri lukuvuoden
Päiväkodin aloittaminen on lapselle ja perheelle iso muutos. Mitä suurempi luotto vanhemmilla on lapsen varhaiskasvatuksen laatuun ja turvallisuuteen, sitä nopeammin vanhemmat ovat valmiita palaamaan työelämään. Pienten lasten vanhempien paluuta työelämään tuleekin tukea kehittämällä kaupungin varhaiskasvatusjärjestelmää toimivammaksi, etenkin kaikista nuorimpien lasten kohdalla.
Perhevapailta töihin palaavien vanhempien ei pitäisi joutua aikatauluttamaan töihinpaluutaan varhaiskasvatuspaikkojen saatavuuden mukaan, vaan varhaiskasvatuspaikan pitäisi olla saatavilla viiveettä ja läheltä, kun sitä tarvitaan. Lapsia syntyy ympäri vuoden, eikä varhaiskasvatuspaikan saaminen kohtuullisen yhteyden päästä kodista pitäisi edellyttää aloitusta elokuussa.
Laadukas ja turvallinen varhaiskasvatus on sijoitus lastemme tulevaisuuteen
Laadukas ja turvallinen varhaiskasvatus on sijoitus lastemme tulevaisuuteen. Jokaisella lapsella on oikeus onnelliseen ja turvalliseen lapsuuteen, ja varhaiskasvatus on lapsen kasvun ja tulevaisuuden kannalta keskeisimpiä vaiheita. Laadukkaan varhaiskasvatuksen merkitys korostuu entisestään silloin, kun kodeissa ja perheissä on ongelmia, tai perhe on kotoutumassa suomalaiseen yhteiskuntaan.
Siksi kaupungin tuleekin huolehtia entistä paremmin riittävän pienistä ja mahdollisimman pysyvistä ryhmistä varhaiskasvatusyksiköissä. Myös pätevää kasvatushenkilökuntaa tulee olla riittävästi jokaisessa ryhmässä. Lisäksi varhaiskasvatuspaikkojen saatavuudesta on huolehdittava ympäri lukuvuoden.
Julia Lindholm
https://julialindholm.fi/